Vliv teploty na trakční akumulátory

Budeme-li chtít při nákupu trakční baterie, aby splňovala naše očekávání v dlouhé životnosti, spolehlivosti a bezpečnosti, tak je nutné věnovat velkou pozornost fyzikální veličině, kterou je teplota.

Teplota je totiž nejdůležitější parametr, který je nutné u trakční baterie sledovat. Proto také existuje v praxi mnoho možností, jak teplotu kontrolovat pomocí monitorovacích zařízení, anebo jen pouhým měřením klasickým teploměrem pro trakční baterie. Proto je dobré znát alespoň základní hodnoty teplot, při kterých by měla baterie určená obecně pro manipulační techniku pracovat.

Zvýšenou teplotu u trakčních baterií můžeme zaznamenávat díky okolní teplotě v letním období, kdy jsou haly nevětrané a neklimatizované. V nepřetržitých provozech, kde jsou baterie nadměrně zatěžovány, ale také díky nabíjecí technice, která občas vypoví službu a baterii takzvaně  ,,vyvaří,,. Ve všech případech mají tyto příčiny společného jmenovatele – zvýšenou teplotu baterie.

Trakční baterii bychom neměli tedy trvale vystavovat mezním teplotám nad 55°C. V takových případech dochází vlivem zvýšené teploty k rapidnímu snižování životnosti konkrétní baterie a k jejímu poškození. Například trvale zvýšená teplota baterie o 10°C může zkrátit její životnost až o 50%.

Co se děje s baterií v případě nízkých teplot je poměrně známé. Se snižující teplotou se snižuje také kapacita baterie, i když je plně nabitá. Baterie mohou pracovat v rozmezí teplot od -20°C do 45°C. Jestliže baterii, která je umístěna v manipulační technice a v zimním období čeká například na opravu, musí být baterie umístěna do prostoru, kde je alespoň 10°C abychom zabránili jejímu poškození.

Jestliže se budeme snažit dodržovat to, aby trakční baterie pracovaly v optimálních teplotních podmínkách, dočkáme se určitě jejich delší životnosti.

Zpět do obchodu